שלום, שמי שיר הלפרט ישראלי, אני קודם כל אמא ל-3 ילדים ודיאטנית קלינית מזה 15 שנה.
בחרתי לעסוק במקצוע טיפולי, כדי שאוכל להדריך ולהוביל לשינויים משמעותיים באיכות החיים בכלל ואיכות התזונה בפרט, בקרב המטופלים שלי – מבוגרים, ילדים ובני נוער.
התחלתי את דרכי המקצועית בבית חולים תל השומר באגף ילדים, שם עבדתי ורכשתי ניסיון רב במהלך 6 שנים. התמחיתי ב-2 מחלקות ייחודיות: במחלקה להפרעות אכילה בילדים ונוער ובמחלקת שיקום ילדים.כבר מהיום הראשון במקצוע למדתי שאין בחיים "קיצורי דרך"! אני והמטופל נהיה חייבים לעבור את כל הדרך, לחוות תהליך ייחודי, להבין ולשנות כדי להגיע לתוצאות.
המטרה שלי היא תמיד, להבין לעומק מי הוא המטופל שלי, מהו הקושי שלו ואיך אוביל אותו לשיפור באיכות החיים שלו בכל מה שקשור לתזונה והרגלי האכילה, למשקל גוף בריא ולעמדה חיובית ומכבדת כלפי עצמו.
מבחינתי, חלק בלתי נפרד מהמקצועיות שלי היא עבודה בצוות. תמיד עבדתי בשיתוף פעולה רציף עם מטפלים ממגוון תחומים, כגון: פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, רופאים וקלינאים שונים. הדבר איפשר לי לפתח זווית ראייה רחבה יותר על נושא הטיפול בכלל ועל כל מטופל שטיפלתי בו בפרט. במידה ואני מזהה צורך להעמיק בבחינת תחום מסויים, אני מפנה לאנשי מקצוע רלוונטיים מהשורה הראשונה.
ב-10 השנים האחרונות אני עובדת הן במכבי שירותי בריאות (בעיר בני ברק) והן בקליניקה פרטית ב"מרכז שיווי משקל" בתל אביב.
אני עובדת לפי גישת ה"נון דיאט"
ה"אני מאמין" שלי כאדם וכמטפלת עם נסיון רב בטיפול ובאכילה כל חיי:
- באנו לכאן כדי להתפתח. ניתן לשפר ולעבוד על כל דבר שנרצה.
- יש קשר הדוק בין איכות חיים טובה לחוויות אכילה ותחושת דימוי גוף נורמליות.
- ניתן וכדאי לאכול מהכל – אין סיבה שלא!
- תאכל את האוכל הכי טעים ומדוייק עבורך כעת.
- אכילה לפי הקשבה לתחושות רעב ושובע היא בבסיס של כל אחד מאתנו. ניתן לטפל באכילה שאיננה מיועדת לצורכי הגוף.
- מנסיוני, כל אדם יכול ללמד את עצמו מחדש להקשיב לקול הפנימי שלו שיודע היטב מהם הצרכים הפיזיים והרגשיים שלו וללמוד איך לתת להם את המענה המתאים
- לכל אדם יש משקל גוף שנכון לו.
- אנו נולדים עם יכולת מדוייקת לאכול "ב ו∙ל" את מה שמתאים לנו וכמה שמתאים לנו. כבר מלידה מתחילה הקשבה לקול הפנימי הטבעי והבריא שלנו. בהמשך הדרך עלולה להסתעף ולהסתבך לנו.
מאז ומעולם אכלתי באופן אינטואיטיבי, לא האמנתי בדיאטות (גם כשלימדו אותי באוניברסיטה לתת דיאטות כתובות). כשהתחלתי לעבוד במרכז "שיווי משקל", גיליתי שקוראים לגישה לפיה אני מתנהלת ועובדת: גישת ה"נון דיאט". לפי גישה זו לא סופרים קלוריות ולא מפסיקים לאכול את מה שאוהבים. אין אוכל "משמין" או "מרזה", אלא יש התנהלות תזונתית לא מובחנת ולא מדוייקת.
תינוקות נולדים עם מנגנון תחושתי ויכולת אבחנה ורגישות לאיתותי רעב ושובע. הם מצליחים לגדול ולשלש את משקל גופם בשנה הראשונה לחייהם. מינקות ועד בגרות הם עוברים תהליכים גופניים וריגשיים רבים העלולים לשבש את השימוש ביכולת המולדת הזו ובהתאם או כתוצאה מכך, משקל הגוף המדוייק והיעודי משתנה. אך ניתן ללמוד, להתנסות ולהגיע למשקל זה. לעיתים אנו המבוגרים, מצליחים לנהל את האכילה שלנו באופן קשוב לצורכי הגוף הבסיסיים ופחות מושפעים מגורמים חיצוניים (שנכנסים ומשבשים את ההתנהלות המדוייקת הזו) ולעיתים לא.
בעידן השפע והאינטרנט, קיים המון ידע שבחלקו אינו מקצועי או לא מדוייק. לעיתים קיים בלבול בקרב הציבור עקב חוסר יכולת להפנים ולהשתמש באותו ידע הרב שאנו קוראים באופן אישי ויישומי מפני שאין בו תוכן וכלים שיאפשרו לעבור תהליך. יש ידע "יבש", וזה אכן לא מספיק ולא מספק את רוב הציבור. נוצרים פערים בין "מה שאני הייתי רוצה או נכון לי לאכול" לעומת "מה שהגוף שלי אמור וצריך לקבל", פערים בין צרכי הגוף וצורכי הנפש. גורמים אלה עלולים להוביל את האדם לאכילה לא נכונה ולא מאוזנת עבורו, לתסכול וחוסר אונים וכתוצאה מזה למשקל גוף לא מתאים.
על הטיפול:
אנו נפגשים "אחד על אחד" למשך שעה בכל פגישה. בדרך כלל אחת לשבוע. משך הטיפול תלוי בכל מקרה לגופו. יש תהליכים קצרים שרק מחזירים "מטופל תועה" למסלול ויש תהליכים ארוכים יותר. יש תהליכים בהם אני מלווה את המטופל או זוג הורים אחת לחודש בלבד, למשך תקופה, בהתאם לצורך שעלה ולפי הערכתי המקצועית.
הפגישות מתנהלות באווירה נוחה תוך שיחה "בגובה העיניים" ובסופה הנחיות להמשך.
אני עובדת לפי אותה שיטה בכל גיל. בהדרכת הורים לפעוטות בעודף משקל, בטיפול בבנות נוער בולימיות או אנורקטיות או בטיפול באשה בשלה עם הרבה מאד שנות נסיון בדיאטות שרוצה לשנות ולשפר את איכות חייה. יש ברשותי כלים רבים שרכשתי עם השנים מהניסיון בעבודה עם יחידים ועם קבוצות.
נלמד על התהליכים הביולוגיים שקורים בגופנו כל העת ונבין איך בהתאמה מומלץ להשתמש בתבונה עם האוכל. יש כלים התנהגותיים מעולם התזונה שיכולים להקל עלינו בהתנהלות עם האכילה.
אנו מזהים שלא כל "אכילה ריגשית" נובעת באמת מרגש שבא ומציף, ולעיתים כן!
עם השנים, התגבשו תפיסות מעוותות בראשנו לגבי אוכל ואכילה ו/או לגבי דימוי הגוף שלנו שצריך להבין את שורשיהן בראשנו, לנתחן ולתקנן, במטרה להגיע לאכילה נורמלית שמכבדת את הגוף מבחינה ריגשית ותזונתית.
המטופלים לומדים להתבונן בהרגלי האכילה הקיימים שלהם ובוחרים מה מתאים להם לשנות, שלב אחר שלב. הם לומדים איך לעשות את זה בתהליך בו הם מקבלים ידע תזונתי וכלים התנהגותיים-קוגניטיביים ותזונתיים, מפתחים תובנות חדשות ומזהים את התחושות הפיזיולוגית לרעב ולשובע וכך מגיעים לשליטה על האכילה שלהם וכתוצאה מכך, גם על משקל גופם. הם עובדים על אכילה יותר קשובה לצרכים שלהם מתוך בחירה מושכלת, מתוך הבנה ולא מתוך נוקשות או דעות קדומות.